На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев, великия български

...
На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев, великия български
Коментари Харесай

Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани: 20 велики цитата от Христо Ботев

На 2 юни отдаваме респект на подвига на Христо Ботев, великия български бунтовник, държавник, стихотворец и журналист, и на починалите за свободата и независимостта на България. 

Да отделим момент от времето си и да си напомним скъпоценното на един от най-великите българи и един от най-прекрасните ни поети.

***

„ В продължение на 8 години аз видях всички наши герои и патриоти и виждам, че огромни хора правят дребни работи, а огромните работи се правят от дребни хора. "

" Знай, че след това отечеството си съм обичал най-много тебе. "

" Нашият народ има собствен необикновен живот, необикновен темперамент, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по националните си начала, и ще видите каква част от публичния живот ще развие той, дайте му или най-малко не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите по какъв начин ще той да се устрои. "

" Радостта ми няма граници, като си наумя, че " моята молитва " се сбъдва. "

" Мрачна и жалостна е нашата история от подпаданието ни под турците дору до днешните времена, тежък и възмутим е животът на свободолюбивия в миналото български народ! Страшен ярем, какъвто тежи и до през днешния ден на врата му, гъбясал от епохи и запрегнат с ятаган вместо жегли; тежки вериги, ръждясали от кърви и сълзи, вериги, в кои са заковани и ръце и нозе, и разум и воля, и в кои и до през днешния ден пъшкат татковци и майки, братя и сестри, дядове и синове… "

" Блазе му, който умее за чест и воля да мъсти… "

" Законът е напечатан единствено за робовете и ние имаме цялостно право да кажем дружно с Прудона, че сяко едно държавно управление е скрит план, заговорничене срещу свободата на човечеството. "

" Лудите не може никой утеши, гневните не може никой укроти! "

Тежко, брате, се живее
сред глупци неразбрани;
душата ми в огън тлее,
сърцето ми в люти рани.
От " Към брата си "

" Маслото не скапва яденето, а похвалата не прозивежда разсипия за кесиите. "

" Няма власт над оная глава, която е подготвена да се отдели от плещите си в името на свободата и за богатството на цялото човечество. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР